Nederland mag dan slechts een klein land zijn, het heeft een
grote platenindustrie en is rijk aan platenlabels, zoals Philips en Artone.
Deze labels hebben (vaak onder sublabels) singelseries uitgebracht,
die op een of andere manier met elkaar zijn verbonden.
Soms een reeks van 6 titels een andere keer 73.
Het zijn deze verschillende reeksen die terug te vinden zijn in deze
CATALOGUS VAN NEDERLANDSE SINGELSERIES

POPULAIRE PLATEN KRING SERIE

De labels dragen geen jaartallen, maar aan sommige hoesontwerpen is af te lezen, dat deze serie singels begonnen moet zijn in het begin van de jaren 60. Het is kompleet onbekend om de hoeveel tijd er een nieuwe editie op de markt verscheen. Wat wel bekend is, is dat de meeste items nagespeelde liedjes bevatten. Zoiets als later de Engelse serie Top of the Pops.
Een van de meest opvallende dingen aan deze reeks is het feit dat het labelnummer steeds begint met HPK, terwijl de serie PPK (Populaire Platen Kring) heet. Het antwoord is eigenlijk even simpel als voor de hand liggend. Dat komt namelijk, omdat er twee series naast elkaar bestaan, één in Nederland en één in België. De overkoepelende naam is PPK. Het onderscheid wordt gemaakt door het labelnummer, dat hier begint met een 'H' (Hollandse Platen Kring) en in België begint met een 'B' (Belgische Platen Kring), al moet ik er meteen aan toevoegen dat ik van die laatste serie nog nooit een plaatje ben tegengekomen. Hebben die dezelfde hoezen? Welke platenmaatschappij zit erachter of welke anderszins organisatie? Hoeveel zijn er uitgekomen? Raadsels alom.
Ik vind de hoezen al jarenlang apart en in rijen van singels vallen ze vrijwel meteen op door hun opvallende ontwerp, kleuren en/of kwaliteit papier. Ik zoek er aardig wat jaren naar, maar ook dit deel van ons Nederlands erfgoed lijkt grotendeels verloren te zijn gegaan, edoch bijzonder lastig te kompleteren.
Ook nu geldt weer, als je iets weet of aan hebt te vullen, laat een reaktie achter of mail naar het bekende adres: singelseries@gmail.com

1 opmerking:

Dirk X zei

Aangepaste inleiding op de PPK serie